• Projekt Tri životy
          • Projekt Tri životy

          • Študenti sexty a 2.A sa na geografii zapojili do projektu Tri životy 👩🏼👱🏾‍♀️🧑🏻‍🦰.  Získali tak možnosť 🔍vidieť svet a spoznať život troch detí, z rôznych častí sveta🌍, z iného uhla pohľadu, vnímať ich životný príbeh, prostredie, v ktorom vyrastajú a ktoré ich formuje. 📣V diskusii vznikol priestor aj na oboznámenie sa s možnosťami podpory a pomoci. 

            Ďakujeme za váš prístup, pochopenie a vnímavosť 👍.

            Projekt je súčasťou Globálneho rozvojového vzdelávania, realizovaný občianskym združením Dvojfarebný svet🌏.

        • Hra Finančná sloboda
          • Hra Finančná sloboda

          • Hry Finančná sloboda sa zúčastnilo 14 študentov 3.A triedy a 9 študentov Septimy.
            Cieľom tejto hry je naučiť hráčov základom finančnej gramotnosti.
            Počas si hry si môžu vyskúšať dopad rôznych finančných rozhodnutí na život. Úlohou hráčov je splniť 3 ciele bežnej slovenskej rodiny.
            Hráči sú v roli finančných poradcov, ktorí majú viesť rodinu k správnym finančným rozhodnutiam aby splnili ich rodinné, či osobné ciele.

            • Prvým cieľom rodiny je našetriť 4000€ na výlet do Mexika.
            • Druhým cieľom rodiny je našetriť 8.000€ na vysokú školu pre ich dcéru.
            • Tretím a zároveň najnáročnejším cieľom, je hospodáriť s peniazmi rodiny tak, aby vo veku 60rokov mala rodina 120.000€.

            Študenti počas hry museli zvládnuť prekážky každodenného života pri dosahovaní finančných cieľov, ako je napríklad v dnešnej dobe častokrát skloňovaná inflácia, ale aj situácie ako sú povodeň - vytopenie domu, požiar, či výpadok príjmu kvôli zdravotným ťažkostiam niektorého z členov rodiny.
            So študentmi sme hrali 2 scenáre hry Finančná sloboda, pričom to čo sa v prvom scenári naučili, v druhej hre naplno využili a takmer všetci študenti splnili všetky ciele rodiny, niektorí dokonca aj niekoľkonásobne prekonali finančné ciele rodiny.
            Na konci hry sme si spolu zhrnuli zlaté pravidlá finančnej gramotnosti, ktoré sa študenti hravou formou naučili počas hry.

             

        • Medzinárodný deň detí
          • Medzinárodný deň detí

          • Dňa 5.6.2023 sa všetci žiaci školy zúčastnili interaktívneho predstavenia Fyzikálna a chemická show (Škola hrou - skupina nadšencov vedy) = interaktívne vzdelávanie formou zaujímavých pokusov spojených s vysvetlením  (výbuch vodíka, manganistanový chameleón, ako sa stratí voda z pohára...).

            Pre triedy Prima - Kvarta pripravili žiaci II.A triedy zábavné a športové súťaže v školskej záhrade: preťahovanie lanom, slalom s fúrikom, prekážková dráha, pavúčia sieť + piškvorky, prehadzovaná s uterákom, motanica z rúk, zuby...

            Každý súťažiaci a víťazi dostali sladkú cukríkovú odmenu.

            K zdarnému priebehu akcie prispelo aj priaznivé počasie.

        • Študentská vedecká konferencia
          • Študentská vedecká konferencia

          • V piatok 2.6.2023 prebehol na našej škole 5.ročník študentskej vedeckej konferencie.

            Zúčastnilo sa ho 5 družstiev, ktoré realizovali svoje bádanie na témy z fyziky, biológie a ekonomiky.

            Na 1. mieste skončilo družstvo  Vlnky z kvinty  v zložení: Koštialová Nina, Gatial Timur a Adam Štefan s témou Whisper Dishes - šepkajúce satelity- Šírenie zvuku satelitmi.

            Na 2.mieste skončilo družstvo Enamelum : Degradácia zubnej skloviny v zložení: Hudecová Alexandra, Pecho Tomáš,  Meňušová Karolína, Ladislav Černý.

            Na 3.mieste skončilo družstvo Covedci : Výskyt Covidu v okrese Veľký Krtíš   v zložení: Balíková Lea, Šukalová Petra a Šukalová Paulína.

            Oživením bolo družstvo žiačok kvarty Túlavé mysle : Hepatitída a jej výskyt v okrese Veľký Krtíš v zložení: Šurinová Dominika, Kurčíková Tamara a Vargová Alexandra.

        • CELOŠTÁTNE KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY
          • CELOŠTÁTNE KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album CELOŠTÁTNE KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY .

            Záujem o históriu, bádanie, hľadanie a objavovanie skrytých a dávno zabudnutých poučení minulosti spojili súťažiacich na celoštátnom kole Dejepisnej olympiády, ktoré sa uskutočnilo v Bratislave v dňoch 4. - 6. mája.

            Našu školu a zároveň aj naše mesto reprezentovala žiačka septimy Linda Cuperová , ktorá sa stala úspešnou riešiteľkou . Hneď v prvý deň si súťažiaci otestovali svoje vedomosti z dejepisu a následne odprezentovali svoje práce .

            V rámci sprievodného programu pripravili organizátori pre účastníkov celoštátneho kola okrem iného aj prehliadku Starého mesta  a návštevu Múzea židovskej kultúry .

            Linde gratulujeme a veríme, že sa z Bratislavy vrátila bohatšia o nové poznatky, skúsenosti a zážitky .

        • Podcast VŠETCI O VŠETKOM
          • Podcast VŠETCI O VŠETKOM

          • Šampióni sa nerodia v telocvičniach

            Matej privítal pri mikrofóne našich ďalších úspešných športovcov.

            Mišo sa venuje karate, Adam behu a cyklistike. Obaja chalani sú disciplinovaní a svedomití, preto dosahujú aj výborné výsledky. Inšpirujte sa!

            Započúvajte sa do nášho podcastu!

        • CELOŠTÁTNE KOLO CHEMICKEJ OLYMPIÁDY
          • CELOŠTÁTNE KOLO CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

          • 📌 Uskutočnilo sa 1️⃣. až 4️⃣. marca v druhom najväčšom meste 🏙 Slovenska - v Košiciach. Našu školu 🏫, náš okres a kraj reprezentovala študentka septimy Linda Cuperová👩🏼‍🔬.
            📌 Najúspešnejší riešitelia postupových kôl 🏆 CHO v kategórii 🅰️ zo stredných škôl s nechemickým zameraním a v kategórii EF zo stredných  odborných škôl riešili 🤔komplikované otázky❓z chémie 📝, ale aj z chemickej laboratórnej praxe 🥼🧪.
            📌 Účastníci súťaže za odmenu navštívili Planetárium 🌙⭐️, kde sa dozvedeli zaujímavosti o planétach🪐 a galaxiách 🌌, spoznali mytologické príbehy hviezd zimnej i letnej oblohy ✨. Veľkým zážitkom bola aj prehliadka jedinečného vedecko-technického centra Steelpark 🧨🔬. A za zmienku stojí aj prechádzka historickým mestom, ktoré zaujme napríklad Dómom svätej Alžbety ⛪️ (najväčším kostolom na Slovensku), spievajúcou fontánou ⛲️ alebo zvonkohrou 🔔.
             📌 Linde ďakujeme za reprezentáciu 👏 a veríme, že si užila stretnutie s rovnako talentovanými rovesníkmi 🧑🏻‍🔬. Dúfame, že získala nové skúsenosti 👍 a zároveň aj motiváciu pre ďalší rozvoj 📈 svojho talentu, vedomostí a zručností v chémii 😉

        • Rokovanie s predsedom BBSK Ondrejom Lunterom
          • Rokovanie s predsedom BBSK Ondrejom Lunterom

          • Štvrtok 23.2.2023 prebehlo na našej škole rokovanie zamerané na podporu rozvoja nášho gymnázia.

            Rokovania sa zúčastnili predseda BBSK Ondrej Lunter, starostovia a primátori miest a obcí okresu Veľký Krtíš, krajskí poslanci za okres Veľký Krtíš a vedenie gymnázia.

            Všetci účastníci rokovania hľadali cesty, ako pomôcť nášmu gymnáziu, aby mladí ľudia, ktorí majú záujem študovať na škole takéhoto typu neodchádzali z okresu, ale zostali doma.

            Všetci sme sa zhodli, že zachovanie gymnázia je dôležité pre celkový rozvoj nášho okresu.

            Vedenie gymnázia ďakuje všetkým účastníkom rokovania za ich ochotu pomôcť dobrej veci v prospech mladých ľudí.

        • Postup na celoštátne kolo
          • Postup na celoštátne kolo

          • 16. februára sa traja žiaci nášho gymnázia zúčastnili krajského kola olympiády v anglickom jazyku v Banskej Bystrici.

            Prvé miesto v kategórii 2C2 obsadila študentka oktávy Natália Michalíková, ktorú víťazstvo posunulo na celoštátne kolo.

            Úspešným riešiteľom olympiády v kategórii 1B bol Filip Stieranka z tercie a pochvalu udeľujeme aj Matejovi O´Sullivanovi, ktorý bol na olympiáde nováčikom a naberal cenné skúsenosti do ďalších ročníkov.

            Všetkým žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a Natálii prajeme veľa úspechov na celoslovenskom kole

        • Turnaj vo vybíjanej
          • Turnaj vo vybíjanej

          • Turnaj vo vybíjanej sa konal dňa 15.2.2023. Zúčastnili sa základne školy 2. ZŠ, 1. ZŠ, 3.ZŠ, Hrušov, Bušince a Nenince.

            V úvode turnaja mal príhovor primátor mesta Dalibor Surkoš, keď uvítal všetkých zúčastňujúcich sa turnaja. Rozhodcovia boli p. Miroslav Sokol a p. Branislav Kortiš. Počas zápasov prevládala napínavá atmosféra a nechýbali ani emócie. Súťažiaci dostali nápoj aj malé občerstvenie.

            Záver turnaja bol plný emócii, jeden tím sa radoval, druhý plakal z prehry. Primátor mesta sa všetkým poďakoval a odovzdal výherné poháre.

            Výhercom bola 2. ZŠ, druhé miesto obsadila 3. ZŠ, a tretie ZŠ Hrušov.

        • Deň otvorených dverí
          • Deň otvorených dverí

          • 10. 2 . 2023 sme privítali v našej škole žiakov  základných škôl. V rámci DOD máme pre nich prichystali prehliadku priestorov školy so zastávkami a prezentáciami v jednotlivých učebniach. Návštevníci mali možnosť pozrieť si vyučovanie naživo, porozprávať sa s našimi študentmi a pedagógmi.

            Ďakujeme všetkým návštevníkom, ktorí prišli "nahliadnuť do nášho sveta" počas dňa otvorených dverí a  dúfame, že ste sa u nás cítili príjemne :-)

        • Olympiáda kritického myslenia
          • Olympiáda kritického myslenia

          • Olympiáda kritického myslenia je súťaž pre študentky a študentov stredných škôl. OKM reaguje na nedostatok vzdelávania v oblasti kritického myslenia a mediálnej gramotnosti mladých ľudí. Súťaž prebieha v dvoch vekových kategóriách a troch súťažných kolách. OKM vzniklo v roku 2021 a o rok neskôr sa do súťaže zaregistrovalo takmer 6000 študentov z vyše 200 škôl na celom Slovensku.

            Ciele OKM

             Posilniť odolnosť voči dezinformáciám a manipulačným taktikám

             Rozvinúť argumentačné zručnosti mladých ľudí

            Zvyšovať kvalitu verejnej diskusie

            Naučiť mladých ľudí overovať správy a určovať dôveryhodné zdroje informácií

            Vytvoriť zdravé návyky pri trávení času na sociálnych sieťach

            Zlepšiť schopnosť korektne interpretovať dáta, štatistiky a grafy

            Školské kolo Olympiády kritického myslenia 2022/2023 sa uskutočnilo 13. 12. 2022 v podobe online testu.

            Zaregistrovalo sa takmer 6000 študentov a študentiek zo 70 okresov Slovenska.

            Z našej školy súťažili 7 žiaci a do krajského kola postúpili 6 žiaci: Čačko, Rišová, Hvodlík- septima a Gerbáč, Hudecová, Černý- sexta.  Najlepšie umiestnenie Gerbáč 57 miesto  z 2033žiakov., kategória 1.  Krajské kolo sa uskutoční vo forme online testu 28. 3. 2023.

            Do krajského kola postupuje každý úspešný riešiteľ školského kola, ktorý dosiahol skóre aspoň 50%.

        • Dni jazykov
          • Dni jazykov

          •      Posledný týždeň vyučovania  pred vianočnými prázdninami sa na Gymnáziu A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši  niesol v duchu cudzích jazykov.  Gymnazisti už po piatykrát vyvinuli iniciatívu zorganizovať  vedomostno-zábavné predpoludnie pre žiakov piateho,  ôsmeho a deviateho ročníka základný škôl pod názvom Dni jazykov. 

                Každoročné usporiadanie Dní jazykov na pôde našej školy je akýmsi motivačným prvkom, ako mladých ľudí zainteresovať do učenia sa cudzích jazykov. V našom prípade je to nemčina, španielčina, francúzština či ruština, ktoré sa vyučujú na gymnáziu.

               Boli sme radi, že sme našim mladším kamarátom mohli priblížiť jazyky cez nami natočené videá, divadelné scénky, jazykolamy, piesne, básne, vedomostné kvízy a iné aktivity, ktoré sa uskutočnili v rámci workshopov. Cieľom bolo zapojiť všetkých zúčastnených do jazykových aktivít, vtiahnuť ich do kultúry jednotlivých krajín, overiť si schopnosti hovoriť cudzím jazykom, dozvedieť sa veľa zaujímavostí o cudzích krajinách a taktiež sa pri tom vynikajúco zabaviť.

               Dúfame, že sa nám to do veľkej miery podarilo a tešíme sa na stretnutie pri podobnej akcii zasa o rok.  Na záver patrí naše veľké poďakovanie Zastúpeniu Európskej komisie, vďaka ktorému sme mohli žiakov za ich snaženie pri jednotlivých disciplínach z workshopov odmeniť  peknými cenami.