• DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ
          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

          • Dvere nášho gymnázia sa minulý týždeň v piatok otvorili pre žiakov základných škôl, ktorí práve teraz rozhodujú o svojej budúcnosti.

            Dozvedeli sa dôležité informácie o štúdiu na našej škole. Okrem toho boli pre nich pripravené zaujímavé aktivity, prostredníctvom ktorých sme im predstavili jednotlivé predmety.

            Vo všetkých aktivitách sme využili poznatky našich žiakov z vyučovacích hodín a uplatnili sme myšlienku, že škola má byť nielen miestom získavania nových vedomostí, ale aj miestom na rozvíjanie nápadov, kreativity a talentu mladých ľudí.

            Veríme, že náš DOD sa návštevníkom páčil a že sme viacerých presvedčili o tom, že sme školou, ktorá ich kvalitne pripraví do budúcnosti.

          • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY

          • Krajské kolo sa uskutočnilo vo februári vo Zvolene. Naše  gymnázium reprezentovali žiačky Ema Mališová z kvarty a Natália Kučerková z kvinty, ktoré mali možnosť porovnať svoje schopnosti a vedomosti s rovesníkmi v troch bodovaných „disciplínach“. Museli zvládnuť písomný test, tvorivú prácu s textom a ukázať rečnícky talent pri ústnom prejave.
            Emka obsadila v kategórii C (žiaci 8., 9. ročníka ZŠ a žiaci 3., 4. ročníka osemročných gymnázií) 6. miesto a stala sa úspešnou riešiteľkou. Úplne rovnako sa darilo aj Natálke v kategórii B (žiaci 1., 2. ročníka SŠ a 5., 6. ročníka osemročných gymnázií).
            Obe dievčatá si za svoje umiestnenie v prvej polovici bodovacej tabuľky zaslúžia náš rešpekt. Odmenou sú pre ne určite aj cenné skúsenosti, ktoré mohli získať. Veríme, že účasť v tejto súťaži ešte viac posilní ich vzťah k literatúre a k rodnému jazyku.

        • Študentský ples
          • Študentský ples

          • Členovia školského parlamentu aj tento rok usporiadali študentský ples. Svojou aktívnou prácou a zodpovedným prístupom sa pričinili o to, že sa naši žiaci a ich priatelia spoločne zabavili, vytancovali a nikomu veru nechýbal úsmev na tvári.

        • VALENTÍNSKA KVAPKA KRVI
          • VALENTÍNSKA KVAPKA KRVI

          • Sviatok všetkých zamilovaných sme dnes oslávili aj tak, že sme sa zapojili do kampane Slovenského Červeného kríža zameranej na podporu bezpríspevkového darcovstva krvi. Tá sa už tradične spája s témou lásky, čo odzrkadľuje aj slogan tohtoročnej kampane: “Buďme k sebe láskaví, veď sme +/- rovnakí.” 

            Hoci tohtoročný slogan v sebe nesie odkaz na Rh faktor krvných skupín, chceme ním predovšetkým prispieť k zmierneniu negatívnych nálad v spoločnosti. Všetkým nám v žilách koluje rovnaká krv a pri záchrane života prostredníctvom jej darovania sú akékoľvek názorové či etnické rozdiely bezpredmetné. 

            Sme veľmi radi, že medzi dobrovoľnými darcami je čoraz viac študentov nášho gymnázia. Okrem dievčat a chlapcov z maturitných tried sa dnes o svoju krv chceli podeliť aj tretiaci, ktorí už dovŕšili vek dospelosti. Všetkým zo srdca ďakujeme

        • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA
          • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA

          • Okresné kolo sa uskutočnilo 24.1.2024. Organizátorom olympiády bola ZŠ AH Škultétyho vo Veľkom Krtíši.

            V kategórií Z9 súťažili aj dvaja študenti nášho gymnázia.

            Filip Stieranka – obsadil 1. miesto, postupuje na krajské kolo.

            Samuel Balla – obsadil 3. miesto

            Gratulujeme a víťazovi držíme palce na krajskom kole v Banskej Bystrici.

        • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku
          • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku

          • 17. januára 2024 sa konalo okresné kolo olympiády v anglickom jazyku. Organizátorom olympiády pre mladších žiakov bolo Centrum voľného času vo Veľkom Krtíši a  pre žiakov vyšších kategórií Gymnázium B. S. Timravy v Lučenci.

            Napriek tomu, že traja zo štyroch súťažiacich boli na okresnom kole úplní nováčikovia, podarilo sa im vybojovať nasledovné umiestnenie:

            kategória 1A - Filip Černý (príma) - 4. miesto, žiak je úspešný riešiteľ

            kategória 1B - Filip Stieranka (kvarta) - 1. miesto, žiak postupuje na krajské kolo

            kategória 2A - Nela Rimóciová (sexta) - 1. miesto, žiačka postupuje na krajské kolo

            kategória 2B - Bohumila Cerinová (septima) - 1. miesto, žiačka postupuje na krajské kolo

            Všetkým gratulujeme a žiakom na prvých priečkach držíme palce na krajskom kole v Banskej Bystrici.

        • Dni jazykov na Gymnáziu A. H. Škultétyho
          • Dni jazykov na Gymnáziu A. H. Škultétyho

          •      Posledný týždeň vyučovania  pred vianočnými prázdninami sa na Gymnáziu A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši  niesol v duchu cudzích jazykov.  Gymnazisti už po šiestykrát vyvinuli iniciatívu zorganizovať  vedomostno-zábavné predpoludnie pre žiakov piateho, ôsmeho a deviateho ročníka základný škôl z celého okresu pod názvom Dni jazykov. 

                V súčasnosti je viacjazyčnosť  veľmi dôležitá súčasť sveta, v ktorom žijeme.   Myslíme si, že každý jazyk je hodnotný, každý jazyk je nádherný a každý jazyk sa oplatí učiť sa.  Preto sme naším podujatím radi podporili iniciatívu učiť sa cudzie jazyky.  Je nevyhnutné, aby mladí ľudia ovládali jazyky a to nielen za účelom  komunikácie, ale aj  pochopenia kultúry, či prehĺbenia obchodných  a pracovných vzťahov.

                Každoročné usporadúvanie Dní jazykov na pôde našej školy je akýmsi motivačným prvkom, ako mladých ľudí zainteresovať do učenia sa aj iných cudzích jazykov ako len angličtiny. V našom prípade je to nemčina, španielčina, francúzština či ruština, ktoré sa vyučujú na gymnáziu.

                 Radi sme žiakom základných škôl priblížili jazyky cez nami natočené videá, divadelné scénky, jazykolamy, piesne, vedomostné kvízy a iné aktivity, ktoré sa uskutočnili v rámci workshopov. Cieľom bolo zapojiť všetkých zúčastnených do jazykových aktivít, vtiahnuť ich do kultúry jednotlivých krajín, overiť si schopnosti hovoriť cudzím jazykom, dozvedieť sa veľa zaujímavostí o cudzích krajinách a taktiež sa pri tom dobre zabaviť.

              Veríme, že naše aktivity budú dostatočným prínosom pre mladých ľudí v oblasti vzdelávania sa v cudzích jazykoch a už teraz sa tešíme na ďalší ročník Dní jazykov.   

        • ČAJ O PIATEJ S NAŠIMI RODÁKMI
          • ČAJ O PIATEJ S NAŠIMI RODÁKMI

          • Včera večer sme v spolupráci s mestom Veľký Krtíš zorganizovali už 5. ročník obľúbeného kultúrno-spoločenského podujatia, na ktorom sme privítali 5 výnimočných osobností. Sme veľmi radi, že napriek snehovej fujavici  sa presne o piatej zaplnila kinosála  nášho kultúrneho domu do posledného miestečka a diváci mali možnosť nahliadnuť do pracovného i súkromného života pozvaných hostí.

            • VRATKO SIRÁGI - moderátor TV Markíza, ktorý sa stal finalistom tanečnej show  Let’s Dance 2023.
            • DÁVID KUŠICKÝ - vinár, ktorý vyrába  v rámci rodinnej firmy naturálne víno a tento rok ho Forbes zaradil do rebríčka 30 mladých talentov pod 30 rokov.
            • DOMINIK GYÖRGY - filmový režisér, scenárista a herec, ktorý zožal úspech  na prestížnom filmovom festivale v Cannes  za svoju vojnovú drámu Dom uprostred.
            • MIROSLAV BALÁŽ - vedecký pracovník, ktorý sa po 7 rokoch na ETH v Zürichu vrátil na Slovensko a založil si tu výskumnú skupinu.
            • LAURA KOVÁČOVÁ - špeciálny hosť, autorka úspešného projektu Čaj o piatej s našimi rodákmi, s ktorým v roku 2015 ešte ako študentka nášho gymnázia zvíťazila v súťaži Môj projekt pre región.

            Ďakujeme vzácnym hosťom, že prijali naše pozvanie  a veríme, že inšpirovali najmä mladých ľudí  a ukázali im, že aj ľudia pochádzajúci z malých mestečiek môžu dokázať veľké veci. Naše poďakovanie  patrí aj organizátorom a sponzorom tohto podujatia. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník…

        • ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY V ANGLICKOM JAZYKU
          • ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY V ANGLICKOM JAZYKU

          • V poradí  34. ročník olympiády v anglickom jazyku sa uskutočnil 27. novembra 2023 v priestoroch Gymnázia A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši.  Do olympiády sa zapojilo takmer 90 žiakov, z ktorých sa po písomnej časti  prebojovalo do ústneho kola 23 žiakov.  Žiaci museli preukázať svoju zručnosť v ovládaní gramatiky, slovnej zásoby, čítania a počúvania s porozumením.  V ústnej časti sa zasa popasovali s ovládaním jazyka v reálnych  komunikačných situáciách, či vo vytváraní príbehu podľa obrázkov. 

            V jednotlivých kategóriách sa žiaci umiestnili nasledovne:

            1A kategória (žiaci prímy a sekundy)

            1. miesto:  Filip Černý – príma

            2. miesto:  Sophie Guillon  – sekunda

            3. miesto:  Mya  Mbaye – príma

             

            1B kategória (žiaci tercie a kvarty)

            1. miesto: Filip Stieranka – kvarta

            2. miesto: Nella Eckerová – tercia

            3. miesto: Kamila Tencerová – kvarta a Filip Braunstein - tercia

             

            2A kategória (žiaci 1., 2. ročníka, kvinty a sexty)

            1. miesto: Nela Rimóciová – sexta

            2. miesto: Natália Čemanová – II. A

            3. miesto: Vanesa Chorvátová – sexta

             

            2B kategória (žiaci 3., 4. ročníka, septimy a oktávy)

            1. miesto: Bohumila Cerinová  – septima

            2. miesto: Miroslav Augustín – III. A

            3. miesto: Michaela Hrubčová  – oktáva

             

            1C kategória (anglofónni žiaci)

            1. miesto: Matej O´Sullivan – tercia

             

            Úspešní riešitelia (žiaci, ktorí dosiahli  hranicu 42 bodov z maximálneho počtu 70 bodov):

            Radovan Tencer (sekunda), Tomáš Bojtoš (kvarta), Ema Mališová (kvarta), Martin Černý (tercia), Samuel Balla (kvarta), Peter Brezovský (I. A), Viktória Dohnáleková (sexta), Laura Eckerová (septima), Adam Gerbáč (septima), Marke Kamzík (IV. A)

            Na okresné kolo postupujú žiaci, ktorí sa umiestnili na prvých miestach v jednotlivých kategóriách.  Víťazom gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalších kolách súťaže.

        • Náboj Junior 2023 je za nami!
          • Náboj Junior 2023 je za nami!

          • Náboj Junior je súťaž v matematike a fyzike pre najviac štvorčlenné tímy. Súťaž založená na logike s množstvom zábavy. Náboj Junior je medzinárodná súťaž v matematike a fyzike určená pre 4-členné tímy žiakov primárne 8. a 9. ročníka základných škôl a príslušné ročníky osemročných gymnázií. Súťaž trvá 120 minút. Na začiatku súťaže obdrží každý tím 6 úloh. Vždy, keď tím niektorú úlohu správne vyrieši, dostane novú úlohu. Víťazom sa stáva tím, ktorý v danom časovom limite správne vyrieši najviac úloh.

            Úlohy v Náboji Junior sa značne líšia od bežných školských úloh zameraných na precvičenie niektorého postupu či vzorca. Žiaci tak riešia úlohy, ktoré vyžadujú istú dávku vynaliezavosti a kreativity.

            Úspech v súťaži závisí nielen na schopnostiach jednotlivých členov tímu, ale tiež na tom, ako efektívne dokážu spolupracovať. Okrem rozvíjania predstavivosti a logického myslenia je naším cieľom ukázať žiakom krásu matematiky a fyziky.

            Náboj Junior tento rok prebehne v hybridnej forme. V Českej Republike, v Poľsku a na Slovensku sa súťaž bude konať v pôvodnej prezenčnej forme. V jednotlivých súťažných mestách súťaž zabezpečujú stredoškolskí študenti - dobrovoľníci. V Belgicku, Chorvátsku, v Holandsku a v Španielsku sa súťaž bude konať online.

            Našu školu reprezentovali dve družstvá:

            družstvo z kvarty v zložení : Filip Stieranka, Kamila Tencerová, Samuel Balla, Richard Adam – získali prvé miesto v oblasti Lučenec, kde bolo 24 družstiev, v rámci celého Slovenska to bolo 15. miesto( celkovo bolo 300 družstiev);

            družstvo z tercie v zložení Boris Balík, Filip Braustein, Šimon MrázNela Urbanonová- získali cenné skúsenosti, ktoré môžu zúročiť budúci rok.

        • Deň študentstva
          • Deň študentstva

          • Tento rok sa školský parlament rozhodol, že oslávime výnimočný deň trochu inak. Na triednických hodinách sme si ho pripomenuli prostredníctvom filmu a stmeľovali sme svoj kolektív nielen v rámci triedy, ale aj podľa svojich záľub.

            Žiaci mohli navštíviť skupinku cestovateľov, knihomoľov, motorkárov, detektívov, šachistov, ping-pongistov, jogínov či milovníkov filmov.

            Zároveň prebiehal priateľský turnaj vo vybíjanej medzi žiakmi prímy, sekundy a tercie. Víťazom sa stali sekunďania.

            No čerešničkou na torte je každoročne florbalový turnaj, kde sa na treťom mieste umiestnili študenti 2.A, na druhom mieste trieda kvarta a víťazom sa stali žiaci sexty, ktorí si za odmenu naozaj pochutnali na čokoládovej torte.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • 26. september už tradične patrí Európskemu dňu jazykov. Oslavuje sa od roku 2001. Naše gymnázium si ho tiež pripomenulo, čím podporilo jazykovú rozmanitosť, viacjazyčnosť a kultúrnu rozmanitosť.

            Tento deň sa na škole niesol v duchu rôznorodých jazykových a kultúrnych aktivít, ako napríklad kvízy, prezentácie, jazykolamy, projekty, cudzojazyčné nahrávky s cieľom identifikovať jazyk, učenie sa  posunkovej reči  či hudobné vystúpenia.

            Ďakujeme všetkých žiakom, ktorí  sa zapojili do osláv tohto jazykovo-rozmanitého dňa. Sme radi, že aktivity, ktoré ste si pripravili, vás zároveň motivovali k učeniu sa ďalších jazykov.  Jeden jazyk dnes už predsa nestačí.

            Osobitné poďakovanie patrí pani Šarinovej, ktorá prijala naše pozvanie a priblížila žiakom, ako komunikujú nepočujúci v posunkovej reči.

        • Biela pastelka
          • Biela pastelka

          • Aj v roku 2023 sme podporili celoslovenskú zbierku Biela pastelka, ktorú organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Dobrovoľníci z 3.A a zo septimy zbierali v piatok 22. septembra 2023 v uliciach nášho mesta a v priestoroch školy finančné prostriedky do prenosných pokladničiek a odmeňovali prispievateľov symbolickou pastelkou.

            Vďaka výnosu z Bielej pastelky môžeme pomáhať nevidiacim a slabozrakým:

            • výučbou čítania a písania Braillovho písma
            • nácvikom samostatného pohybu s bielou palicou a s vodiacim psom
            • kurzami práce s kompenzačnými, optickými a technicky náročnými pomôckami (napr. PC a MT pre nevidiacich a slabozrakých, používanie pomôcok uľahčujúcich každodennosť, špeciálnych lúp a pod.)
            • nácvikom sebaobslužných činností (varenie, upratovanie, žehlenie)
            • špecializovaným sociálnym poradenstvom
            • organizovaním rekondičných, integračných či voľnočasových aktivít
            • obhajobou práv ľudí so zrakovým postihnutím prácou s verejnosťou zameranou na odstraňovanie bariér i mýtov o živote ľudí nevidiacich a slabozrakých.
        • Slávnostná akadémia
          • Slávnostná akadémia

          • Na Slávnostnej akadémii Gymnázia A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši, ktorá sa konala 28.6.2023, boli ocenení žiaci reprezentujúci školu na vedomostných a športových súťažiach.

            Cena riaditeľa školy pre najlepšieho absolventa maturitného ročníka - Uršuľa Babková

            Najväčší úspech v školskom roku 2022/2023 - Alexandra Hudecová

            Najlepší študent školského roka 2022/2023 - Linda Cuperová

            Pamätný list spoločnosti A. H. Škultétyho - Alžbeta Belinová, Boris Balík, Filip Stieranka, Kristína Resutíková

            Ďakovný list riaditeľa školy - Katarína Bojtošová, Natália Michalíková

            Pochvala riaditeľom školy - 31 žiakov

            Ocenenie Osobnosť triedy v školskom roku 2022/2023
            Sara Tuhárska - I.A
            Tomáš Pecho - II.A

            Eliška Hudecová - III.A
            Lukáš Páriš - IV.A
            Alžbeta Belinová - prima
            Filip Braunstein - sekunda
            Kamila Tencerová - tercia
            Natália Kučerková - kvarta
            Nina Koštialová - kvinta
            Alexandra Hudecová - sexta
            Linda Cuperová - septima
            Zuzana Novotná - okáva

            Športovec školy v školskom roku 2022/2023Boris Balík, sekunda

        • Olympijský deň
          • Olympijský deň

          • Športový deň bol rozdelený na volejbalový turnaj a olympijský deň.

            Volejbalového turnaja sa zúčastnilo 10 tried (okrem prímy a sexty), ktoré boli rozdelené do dvoch skupín. Víťazi skupín hrali finále a triedy na druhých miestach sa stretli v zápase o 3 miesto.
            Poradie: 1. kvinta 2. kvarta 3. oktáva

            V rámci olympijské dňa sa súťažilo v piatich disciplínach: skok do diaľky, hod medicimbalom, stolný tenis, štafetový beh a kahoot olympijsky kvíz.
            Triedy boli rozdelené do dvoch kategórií - mladší žiaci (príma, sekunda, tercia, kvarta) a starší žiaci (kvinta, septima, I.A, II.A a III.A).
            Poradie mladší žiaci: 1. spoločne kvarta a tercia 2. sekunda 3. príma
            Poradie starší žiaci: 1. kvinta, 2. septima, 3. III.A, 4. II.A, I.A

          • Po stopách Imre Madácha

          • Študenti sexty a septimy prijali pozvanie pani Hroncovej zo Spoločnosti Augusta Horislava Škultétyho vo Veľkom Krtíši na exkurziu do malej dedinky Csesztve v Maďarsku.

            Múzeum, ktoré sa tu nachádza, predstavuje dramatika, básnika a publicistu Imre Madácha, jeho dom v Csesztve, míľniky jeho životnej dráhy a jeho dramatickú báseň Tragédia človeka.

            Po vstupe do jeho domu  sa študenti gymnázia razom preniesli do doby, v ktorej Imre Madách žil, dozvedeli sa zaujímavosti z jeho osobného života, z jeho tvorby, dotkli sa jeho rukopisov, maliarskych diel i šiat, ktoré nosil. Najviac študentov uchvátila interaktívna miestnosť domu, ktorá im ponúkla možnosť vyskúšať si dobové kostýmy a zahrať si na malom javisku.

        • Tercia - noc v škole
          • Tercia - noc v škole

          • V piatok 23.6.2023, na záver školského roka, mali žiaci tercie “prespávačku“ v škole a k tomu si pripravili rôzne zaujímavé aktivity.

            Ráno začali tenisom a nohejbalom na tenisových kurtoch, pokračovali ping-pongom, šachom, volejbalom, basketbalom a futbalom.

            Na večeru si grilovali a deň ukončili filmom.

        • Výlet triedy sexta
          • Výlet triedy sexta

          • Trieda sexta si tohtoročný triedny výlet vychutnala v Budapešti. Počas jedného dňa sme sa tak zhlboka nadýchli atmosféry 🏙️veľkomesta.👠🥾Túlavé topánky nás zaviedli na miesta dýchajúce 🏰históriou, 🌼pestrofarebnými záhradami, 🌶️lokálnymi trhmi a smelo sme naskočili aj do 🎼každodenného života a do🚇dopravného ruchu metropoly na 🇭🇺Dunaji.
            🌞Bol to deň plný poznávania, slnka, spoločných zážitkov a vzájomného rešpektu.